Ahir llegia un petit llibret de Charlotte Joko Beck, Zem ara, on parlava de l’arrogància que hi ha en la culpa, en la sensació de sentir-se culpable.  Aquesta associació m’ha donat molt que pensar i crec que hi ha molt de cert. Sí, efectivament, en la culpa hi ha molta arrogància.

Arrogància, creure’s més gran a …

En la teoria de la neurosis de Karen Horney l’arrogància o ser arrogant és el producte de la compensació que ocorre en l’ego per tenir una autoimatge inflada, una imatge idealitzada d’un, d’una mateixa que no es correspon amb la realitat. Hi ha un desajust entre la imatge que de sí mateixa té la persona i el què els altres veuen o reconeixen. Aquest desajust provoca patiment en la persona. La persona, en la seva arrogància,  es creu més gran, s’exigeix ser el què no és, podent arribar a sentir-se culpable de ser el què no és. Aquesta distorsió de la realitat ens provoca molt  patiment innecessari. Aquesta és la neurosi.

Quant ens sentim culpables, per exemple, com a mares, de no ser prou bones mares pels nostres fills/es estem alimentant una idea de nosaltres mateixes del què hauríem de ser, una imatge errònia  i inflada del què som, una manca d’acceptació de la realitat. Ens creiem, arrogantment, més “bones” mares del què realment som, i, quan topem amb el què som no ens acceptem, ens culpabilitzem, patim.

Posar consciència en el què som en cada moment realment i acceptar-nos així requereix fer un acte d’humilitat.

Paradoxes de la vida, resulta que quant ho fem, quant ens fem «petites» i desinflem el globus d’aquesta autoimatge, quan abandonem la idea de ser en tot moment “superwomen”, ens adonem que això ens fa més «grans». La sensació interna en prendre’n consciència d’aquest decalaix entre l’autoimatge i la imatge que els altres veuen o reconeixen aquí i ara podria ser un respirar més ampli i més net, el pit s’eixampla, el cos es relaxa, dintre nostre hi ha sensació de més espai,…, ens podem deixar en pau.  Hem crescut. 

Tina Riba, Terapeuta Gestalt, Cercle de Consciència, Tarragona.

Responsable: Cercle Gestalt TCI Tarragona, siendo la Finalidad; responder consultas. La Legitimación; es gracias a tu consentimiento. Destinatarios: tus datos se encuentran alojados en nuestro servidor de España. Podrás ejercer Tus Derechos de Acceso, Rectificación, Limitación o Suprimir tus datos en info@centretarragona.es. Para más información consulte nuestra política de privacidad

11 + 5 =

Centre Cercle Gestalt TCI Tarragona